Erika mézes műhelye

Erika mézes műhelye

Már korán foglalkoztatott a művészet, vonzódtam a népművészet iránt. Ennek ellenére az élet úgy hozta, hogy nem ezen a pályán indultam el. Ettől függetlenül a rajzolás, festés, kézimunkák készítése és egyéb kreatív kézműves elfoglaltságok ott voltak a mindennapjaimban, melyek nagy örömet, szabadságot adtak Nekem. Nem volt tudatos elhatározás, hogy én kézműves mézeskalácsokat szeretnék majd egyszer készíteni, hagytam, hogy történjenek az események, melyek idáig vezettek ezen az úton.
Mikor elkezdtem mézeskalácsokat sütni, akkor igazából egy volt a fontos, hogy finom legyen. De valamiért akkor is motoszkált bennem a gondolat, hogy legyen egy kicsit szép is, tartós is.
Sok éve már, hogy idehaza is kezdett divatba jönni az esküvői mézeskalács köszönetajándék. Ekkortájt kaptam az első felkérést, hogy készítsek én is ilyen jellegű mézeskalács ajándékot. Akkor értékelődött át bennem a mézeskalácsokról való elképzelésem.
Ráébredtem, hogy nem csak megenni lehet, hanem emlékként is megőrizhető.
Ezután lázas kutatásba kezdtem, hogyan lehet elkészíteni tartós, mutatós dekorációs mézeskalácsot.
Rátaláltam néhány csodás mézeskalács ajándéktárgyra, melyekben megtaláltam azt a stílust, ami engem is érdekel, lenyűgöz. Ösztönösen mindig a hagyományokhoz nyúltam vissza. A népművészetünk számomra egy csoda, örömmel merítek ötletet abból a rengeteg szép motívumból, melyeket elődeink ránk hagytak. Szerencsére személyesen is tanulhattam egyik példaképemtől és mai napig is rengeteget tanulok Tőle. Legfontosabb, amire rávezetett, hogy önmagam legyek, használjam a fantáziámat, járjak nyitott szemmel, inspirálódjak a környezetemből, amely körülvesz. Igyekszem ezen az úton járni, képezni magam, fejlődni, tökéletesíteni a kapott tudást. Próbálok újra és újra új tecnikákat elsajátítani, alkalmazni a díszítés során. Fontos számomra a sokszínűség, a megújulás, az egyedi igényekhez való alkalmazkodás. 
Mézeskalácsaim készítése során minden munkafolyamatot kézzel készítek, kizárólag minőségi, természetes alapanyagokból. Tehát egyedi, kézműves termékek kerülnek ki a mézes műhelyemből, melyeket szeretettel, gondossággal készítek. Örülök annak, hogy kezd visszatérni a köztudatba a hagyományőrzés. Ismét értékelik az emberek a népi kézműves mesterségeket, termékeket és értékeket, van igényük az egyedire. Mi lehet ennél egyedibb, mint egy névre szóló, az ajándékozott személyiségéhez illő mézeskalács ajándék?
Számomra a  legnagyobb inspirációt a megrendelőim adják, amiért igen hálás vagyok. Ellátnak rengeteg ötlettel, miután muszáj a fantáziámra hagyatkoznom, hogy megvalósíthassam elképzeléseiket, kézzel foghatóvá tegyem.

"Ha mindaz,ami a kezedben,fejedben és szívedben egyesül, nos az a művészet."
John Ruskin

Megosztás