Erika mézes műhelye

Grillázs eredete

A grillázs egy cukorból készített, lapos, törött darabokból álló édesség. Főleg cukorból áll, de sokan diót, mogyorót, pekándiót, vagy mandulát is adnak hozzá. Több variációja is létezik szerte a világon: Görögországban pasteli, Franciaországban croquant, Indiában Chikki, Bangladesben Kotkoti. Egyes közel-keleti tájakon pisztáciát, számos ázsiai országban pedig szezámmagot is tesznek bele. Magyarországon a leggyakrabban használt alapanyag a dió és a földimogyoró. Az angolban használt brittle szó először 1892-ben jelent meg a nyomtatásban, de maga az étel már sokkal korábban is létezett.

Története:

A grillázs, mint csemege a X. században orvosságként kezdte útját. A népi gyógyászat szerint köhögés ellen kiváló, nagyobb mennyiségben pedig serkenti az emésztést. Mátyás királyunk a nápolyi Beatrixszel 1476-ban Budán kötött házasságakor, a lakomán a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt, cukorból olvasztott fákkal, gyümölcsökkel és madarakkal. A hagyomány szerint, ahány darabra töri közösen az ifjú pár a grillázstortát, annyi boldog évet fognak együtt tölteni, ezért a mai napig adhatjuk ajándékba esküvőre.